Verhoogde frequentie van microbetalingen

Sinds het uitbreken van Corona 19 heeft de frequentie van aankopen van Coupang en Baedal Minjok de gemakswinkels overtroffen. Er wordt geanalyseerd dat dit te wijten is aan een toename van niet-face-to-face consumptie zoals online winkelen en thuisbezorging van eten als gevolg van een afname van externe activiteiten. Aangezien meer klanten vaker kopen via niet-face-to-face kanalen, zal dit naar verwachting een positief effect hebben op het leggen van de basis voor de groei van online platforms op de lange termijn.

Op de 1e, marktonderzoeksbureau Open Survey analyseerde de geaccumuleerde krediet- en debit card betaling geschiedenis gegevens van februari vorig jaar tot januari van dit jaar richten op 10.000 panelleden. Als gevolg hiervan, de maandelijkse betalingen Coupang steeg van 8.800 tot 10.500. Ook hier is het aantal gestegen van 4700 tot 7900. Het onderzoek werd uitgevoerd door het analyseren van indicatoren zoals het betalingsbedrag per categorie en merk, de prijs per klanteenheid, het aantal betalingen en het aantal gebruikers van maandelijkse betalingen. Coupang en Baemin werden geteld als de twee beste merken met verhoogde creditcardbetalingen tijdens de COVID-19-pandemie. Er werd met name vastgesteld dat de gemiddelde maandelijkse betalingsfrequentie per persoon zelfs groter was dan gemakswinkels, die een hoog percentage kleine betalingen hebben.

In Coupang betaalde 25% van alle klanten gemiddeld 4,2 keer per maand en in Baemin betaalde 23% van alle klanten gemiddeld 3,4 keer per maand. Aan de andere kant was de gemiddelde maandelijkse betalingsfrequentie van de supermarktmerken GS25 en CU in dezelfde periode respectievelijk 3,2 en 3,0. Daaruit blijkt dat consumenten sinds de uitbraak van COVID-19 vaker Coupang en Baemin gebruiken dan buurtwinkels.

Bij gemakswinkels is de klanteenheidsprijs vorig jaar gestegen, maar is de frequentie van aankopen afgenomen door het beperkte effect van externe activiteiten zoals het samenscholingsverbod. Volgens het ministerie van Handel, Industrie en Energie daalde het aantal aankopen in de buurtwinkel gedurende 11 opeenvolgende maanden van maart vorig jaar tot februari van dit jaar, na een negatieve groei van 15,3 procent. Gemakswinkels in de buurt van het centrum en universiteitsdistricten 소액결제현금화 werden afgesloten en het aantal nachtelijke drijvende populaties nam af.

Anderzijds leidde een toename van het aantal betalingen aan online platforms tot omzetgroei. Coupang’s omzet vorig jaar bedroeg 13,92 biljoen won, een stijging van 94% ten opzichte van het voorgaande jaar (7,153 biljoen won). Het transactiebedrag is naar schatting ook gestegen met 66% van ongeveer 21 biljoen won. Woowa Brothers, die Baemin runnen, boekte vorig jaar ook een omzet van 1,99 biljoen won, een stijging van 94,4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vooral Coupang zag een stijging van de voedselverkopen. Geanalyseerd wordt dat Coupang heeft geprofiteerd van de sterk toegenomen vraag naar online aankopen van vers voedsel en ander voedsel in plaats van offline. Het aantal online transacties op de voedselmarkt bedroeg vorig jaar 43,4 biljoen won, een stijging van 62,4% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Baemin viel ook samen met de groei van de markt voor voedselbezorging. Vorig jaar bereikten online transacties voor foodservice 17,4 biljoen won, een stijging van 78,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar stegen ook de online foodservicetransacties met 71,9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, wat meer is dan de totale groei van online winkeltransacties (21,3%) in het eerste kwartaal. Een industrie ambtenaar zei, “Het aantal betalingen is gestaag toegenomen ten opzichte van de eenmalige uitgaven voor het grootste deel van de diensten die een sterke groei liet zien tijdens de COVID-19 pandemie. Gezegd.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다